Fakta om Balineseren
Oprindelsesland: USA
Levetid: Gennemsnitligt 12 år
Arvelige sygdomme: Ingen påvist indtil nu
Kuldstørrelse: Gennemsnitligt 5 killinger


Racens opståen

Balineser-racens historie begynder i USA i midten af 1950'erne (selv om nyligt fundet materiale har vist, at der faktisk fandtes balinesere helt tilbage i 1930'erne)

Historier fortæller, at datidens opdrættere ikke kunne stå for de langhårede killinger, der ind imellem kom i et kuld af racerene siamesere. De små dejlige killinger var af samme type som siameseren, men de havde en længere og helt silkeblød pels, og når man avlede på disse "langhårede siamesere" viste det sig, at alle killinger blev langhårede.

Men sandheden om racens opståen skal nok nærmere findes i, at man introducerede genet for langt hår (måske fra den tyrkiske angora, som er samme type som siameseren), fordi man ønskede at skabe nye farvevariationer i siameseren.

Men helt sikkert er det dog, at nogle enkelte opdrættere i USA blev så fascinerede af den "langhårede siameser", at de besluttede sig for at opdrætte dem samt arbejde for, at den nye race skulle anerkendes som selvstændig race.

En af "pionererne" i arbejdet for balineseren var Mrs. Helen Smith fra New York (opdrætternavn Merry Mews). Og det er samme Mrs. Smith, som er ansvarlig for navnet "Balineser", som hun blev inspireret til af kattene, som i både kropsbygning og bevægelser viste samme ynde og skønhed som de eksotiske danserinder på Bali. Samtidig var navnet "Langhåret Siameser" et ret kluntet navn til sådan en elegant kat.

I USA kom den officielle anerkendelse af racen i 1961 af CFF (the Cat Fanciers' Association, som er den største af de amerikanske forbund), hvor den blev godkendt til deltagelse i konkurrencer, og i 1970 var racen anerkendt i 4 farver i USA. I Europa blev den anerkendt i 1983 af FIFé.

I dag findes balineseren i 29 godkendte farver.


Beskrivelse

Balineseren har en fin og silkeblød pels med hårlængder mellem 1½-5 cm på kroppen. Halen minder om en fjerbusk med hårlængde op til 10 cm. Pelsen filtrer ikke, da den er uden underuld, så pelspleje er kun nødvendigt i mindre omfang. I fældeperioderne vil man opleve balineserens fine hår alle vegne, men en tur med en børste eller et vaskeskind en gang om ugen gør underværker.

Balineseren er ligesom siameseren kendt for sine mandelformede, skråtstillede safirblå øjne og flotte markerede masker, kun med undtagelse af farven "foreign white", som er helt hvid. Hovedet er kileformet, og set i profil skal der være en lige linie uden buler eller hakker fra panden og ned til næsetippen. Ørerne er vinklet en anelse fremad og er placeret langt fra hinanden.

Halsen er slank og yndefuld, og er med til at fremhæve balineserens elegante og nærmest majestætiske fremtoning. Kroppen er lang og rørformet med slanke knogler og hårde muskler. Benene er lange (bagbenene lidt længere end forbenene), og poterne er ovale, små og elegante.


Egenskaber og temperament

Balineseren er en aktiv, legesyg, hengiven og kærlig kat med et elegant udseende. Den har en umættelig nysgerrighed og kan være ret frygtløs, så den vil udforske det meste - f.eks. et åbent skab, en dryppende vandhane, en tom plasticpose eller papkasse. Balineseren elsker legetøj, og den er glad for det legetøj, man køber til den - men den kan også sagtens selv "opfinde" sit eget legetøj - det kunne f.eks. være kuglepenne, papir, børnenes legetøj, hårelastikker, tomme kasser eller andre ting, som du måske ikke ønsker skulle være din kats legetøj

Balineseren elsker samvær med sine mennesker, og det bedste den ved er at blive kælet og ligge i skødet på sit menneske. I balineseren har man en ven for livet. Men balineseren er også med på sjov, og den følger gerne sin familie rundt i huset for at deltage i de forskellige aktiviteter, der udføres - nogle gange til mere besvær end gavn Balineseren kan være ret krævende, når den ønsker opmærksomhed. Den er meget selskabelig og bryder sig ikke om at være alene, så hvis man er udearbejdende hele dagen, vil det være en god idé at have 2 katte, som vil nyde hinandens selskab.

Balineserne er kendt som "talende" katte, og mange af dem svarer, når man f.eks. kalder på dem, taler til dem eller får øjenkontakt med dem. Ja, faktisk kan man føre lange "samtaler" med sin balineser Stemmens styrke varierer fra kat til kat, ligesom brugen af stemmen også varierer - nogle er meget stille, mens andre elsker at "tale" med deres mennesker.


Pasning og træning

Det kan være et problem at holde balineserens idealvægt. Balineserne er smidige katte med højt stofskifte, og mange kan da også have fri adgang til foder uden problemer overhovedet. Men nogle kan desværre ikke have fri adgang til foder uden at blive overvægtige, hvilket naturligvis bliver en større bekymring, hvis man ønsker at vise sin kat til en udstilling.

Men man kan hjælpe sin kat med at tabe sig ved at lege med den og på den måde give den den motion, der skal til for at forbrænde det ekstra fedt og kalorier. Bemærk! En balineser skal ikke være mager, men skal bevare sit smidige og elegante udseende.

Balineseren er en intelligent kat, hvilket betyder at den kan trænes - men pas på! Pludselig er det katten, der træner dig Træning med katte skal efter min mening ske efter de samme principper om positiv forstærkning, som jeg bruger til papegøjerne (Læs mere om det på papegøjernes sider). Find allerførst kattens ultimative godbid, brug derefter en dag eller 2 til at lære katten, at hver gang du roser med for eksempel ordet "Dygtig" (brug det samme ord HVER gang), så får katten umiddelbart efter en af sine yndlingsgodbidder. Så er du klar til den egentlige træning, som kunne være: Indkald, sit, "high five", miave, spring, ned osv. Kun fantasien sætter grænser